Hur man ritar 

by Max Källström

Barn ritar gärna med de vuxna 

Barn ritar gärna spontant och de har både fantasi och inspiration. Ibland frågar de till exempel hur man ritar en hund. Som vuxen kanske man inte ens tycker att man kan rita, och allra minst en hund. Man får improvisera och rita förutsättningslöst tillsammans. Man pratar om färger och umgås, helt enkelt. 

Hur får man det att likna det man vill?

Det finns fantastiska instruktionsböcker som är så lätta att förstå att både du och barnen själva enkelt ser hur man ritar en hund, en häst, en ko, en fisk eller vad som helst. Att gå på teckningsmuseum eller bläddra i målarböcker kan också ge inspiration. Träning ger färdighet, så ge inte upp om den första teckningen du gör ser lite rolig ut. 

Hur ser egentligen en hund ut?

Tecknade hundar kan de se väldigt olika ut. Pluto, Snobben, Lady och Lufsen är bara några exempel på ritade hundfigurer. Så hur ritar man en hund? Bestäm vilken hundras du vill avbilda. Rita av din egen hund om du har en, eller leta upp en bild på internet. Du kan också lägga ett kalkerpapper mellan en tidningsbild och ett vitt papper. Sedan ritar du i konturerna och överför bilden på ditt papper. Nu är det klart att måla eller att lägga till fler detaljer på hunden.

Hur gör man när man ritar?

Vill du rita av något du ser, tittar du på formen. Du kan snabbt skissa upp motivet i fyrkanter, ovaler eller cirklar. Gör gärna en streckgubbe som stomme för en människa, och en streckhund på samma sätt, så att du får in rörelsen i bilden. Rita en cirkel för huvudet och kontrollera att figuren är rätt placerad på papperet. Upptäcker du att benen är för korta eller huvudet sitter snett, är det enkelt att bara ändra ett streck, sudda bort en cirkel eller justera en viss form. Spara därför detaljerna till sist. När du är färdig kan du fylla i konturerna med en tuschpenna om du vill. Allra sist suddar du bort hjälplinjerna.

 Du behöver ha:

  • Penna
  • Suddgummi
  • Linjal
  • Vitt papper
  • Tuschpennor
  • Färgpennor
  • Pennvässare
  • Färgkritor 

Skaffa bra material när du ska rita

Det är bra om du har allt ritmaterial lätt åtkomligt på ett speciellt ställe. En besticklåda med olika fack är billig och lätt att lyfta fram. Tänk på att ha flera pennor och suddgummin, så att flera barn kan rita samtidigt. Snåla inte på kvaliteten. Det är roligare att rita med bra färgpennor och fungerande tuschpennor. Inspirationen kommer under arbetets gång, så du upptäcker skaparglädjen hos dig själv när du har kommit på hur man ritar en hund eller hur man ritar enkla människor.

Related Posts