Hur många kort i en kortlek?

by Max Källström

Hur många kort det finns totalt i en vanlig kortlek kanske de flesta vet. Jo, exakt 52 stycken (utan joker).

 

Funderar man istället på hur många kort i en kortlek som är röda så behöver man kunna division. Hälften av korten är röda. Alltså 26 stycken. Hälften av korten är svarta så det finns 26 stycken även av dessa.

Fyra färger fast bara två

 

Fast här kan det börja bli lite krångligt. Hälften av korten är röda och hälften är svarta. Dock har en kortlek kort i fyra färger. Lika många i vardera. De olika figurerna på korten: spader, hjärter, ruter och spader kallas nämligen färger. Detta trots att två av dem är svarta och två av dem är röda. När man pratar färger i kortspel finns det alltså 13 stycken av vardera färg.

Hur många klädda kort finns det i en kortlek?

 

Här måste vi först reda ut vad klädda kort är. Jo, det är korten med personer på. Minnesregel: personer som kan vara klädda. Det finns tre i varje färg. Knekt, dam och kung. Alltså finns det totalt 12 stycken klädda kort i en kortlek.

 

Fast det finns en klurighet här också. En kortlek kan också innehålla ett kort som kallas joker. Eller mer än ett – oftast två. Detta var från början ett extrakort som fanns utifall ett ordinarie kort skulle gå sönder men som nu finns som standard och avbildas som en gycklare. Alltså en person som också kan vara klädd. Detta kort används dock inte i alla kortspel och jokern räknas inte som ett klätt kort.

 

Frågar man hur många kort finns det i en kortlek med joker, så är svaret oftast 54 (ifall det finns två jokrar).

 

Related Posts