Vilka länder firar oktoberfest? Vi har svaret!

by Max Källström

Oktoberfest är en av världens mest kända och älskade folkfester. Med ett mer än tvåhundraårigt ursprung i Tyskland är festen en tid för glädje och gemenskap och den firas på gator och torg och självklart: med massor av öl!

Den tyska traditionen har med tiden har spridit sig över hela världen. Den är alltmer populär och börjar bli en internationell företeelse. I den här artikeln ska vi utforska vilka länder som deltar i den härliga folkfesten, samt hur en oktoberfest ser ut i Sverige. Här hittar du all information du behöver inför nästa års oktoberfest!

Tyskland – ursprungslandet

Eftersom festen har sina rötter i Tyskland är det ingen överraskning att det även är här den är som störst. Festivalen började faktiskt som en hästtävling för att fira ett kungligt bröllop år 1810. Sedan dess har den blivit en tradition och utvecklats från hästtävling till en enorm folkfest med öl, mat och nöjen.

Man firar oktoberfest i hela landet, men det största och mest kända evenemanget är i München. Där samlar man över sex miljoner festsugna besökare i varje år. Den börjar i mitten av september och håller på ända fram till första söndagen i oktober.

Kläder är en viktig del av oktoberfest. Traditionella tyska kläder som lederhosen för män och dirndl för kvinnor är nästan ett måste för ett lyckat firande. Du har säkert sett videor från de enorma öltälten, fyllt av människor i tyska kläder samt servitriser som bär runt på enorma mängder öl.

USA – Oktoberfest på amerikansk stil

Eftersom många amerikanska städer har tyska rötter är det inte konstigt att oktoberfest har blivit en älskad tradition även där. Städer som Milwaukee och Cincinnati är kända för sina storslagna firanden med öl, mat, storslagen dekoration och musik som hyllar den tyska kulturen. I jämförelse med Tyskland är festligheterna inte lika stora, men de är ändå fyllda med samma entusiasm, glädje och kärlek till öl.

Kanada – fira oktoberfest i norr

Även i Kanada har man anammat traditionen med oktoberfest. De kanadensiska festligheterna inkluderar öl, dans, parader och god tysk mat. Självklart spelar ölen även här en central roll i hela evenemanget.

Kitchener-Waterloo i Ontario är en stad som är känd för sina firanden. Tusentals deltagare besöker staden varje år för att delta i festligheterna. Oktoberfest i Kitchener-Waterloo är en chans för människorna att klä ut sig i traditionella tyska kläder, umgås, festa och dricka öl.

Brasilien – en tropisk oktoberfest

Det kommer säkert som en överraskning för många att man även firar i Brasilien, men det är faktiskt sant. I den brasilianska staden Blumenau hittar du faktiskt den största oktoberfesten i världen efter München.

Den brasilianska festivalen skiljer sig en del från den tyska, med mycket fokus på parader och underhållning. I paraderna går människor klädda i traditionella, tyska kläder. Blumenau är ett perfekt ställe för dig som vill uppleva en oktoberfest i tropiskt klimat.

Andra länder som firar oktoberfest

Det finns givetvis betydligt fler länder som firar oktoberfest i olika omfattningar. Det kan vara allt ifrån några få barer som drar igång oktoberfest, till en hel stadsdel som deltar i firandet. På senare år har festen blivit alltmer populär i bland annat Storbritannien, Argentina och Australien.

Det är i regel mindre festligheter med en lokal twist, men med tyska kläder och massvis av öl som gemensam grund. På senare år har fenomenet även börjat växa i Sverige, vilket gör att du inte behöver hoppa på en färja till Tyskland för att delta.

Fira oktoberfest i Sverige

Även om vi inte har en speciellt lång tradition av oktoberfest har det blivit ett populärt evenemang de senaste åren. De största festerna brukar anordnas i Stockholm, Malmö och Göteborg under september och början av oktober. Eftersom det inte är lika stort som i Tyskland brukar festerna bara hållas under några dagar, istället för i flera veckor.

Även här väljer överraskande många besökare att klä sig i lederhosen och dirndl även här i Sverige. Det bidrar förstås till en ännu mer autentisk upplevelse och skapar en härlig gemenskap och atmosfär för festligheterna.

Oktoberfester i Sverige följer i regel de tyska traditionerna med öl, god mat, musik och dans. Som besökare kan du räkna med att hitta stora öltält med olika sorters tysk öl och massor av tyska maträtter. Tysk musik och underhållning är också vanligt, med mycket traditionell tysk dans.

Även om oktoberfester har ett stort fokus på just öl så strävar många svenska evenemang efter att vara mer familjevänliga. Därför är det inte ovanligt att en del av festivalområdet är fyllt med lekmöjligheter och aktiviteter för alla åldrar. En bra idé är att kolla upp olika evenemangslistor och webbplatser efter oktoberfester. Då hittar du enkelt information om datum och platser för var nästa oktoberfirande kommer att vara, så att du kan hitta den perfekta oktoberfesten för dig.

Related Posts