Hur mycket vet du om dessa fotbollsspelare?

by Max Källström

En berömd fotbollsspelare måste ha exceptionell talang och arbeta hårt för att finslipa sina färdigheter. Spelaren behöver också lite tur, eftersom rätt tillfälle vid rätt tidpunkt kan göra hela skillnaden. Att bli en berömd fotbollsspelare innebär naturligtvis också att man måste hantera en enorm press och granskning. Media kommer att bevaka varenda steg som tas, både på och utanför planen, så man måste kunna hantera rampljuset.

Ronaldo – Portugals störste

Ronaldo är en professionell fotbollsspelare som spelar för den spanska klubben Real Madrid och Portugals landslag. Han anses allmänt vara en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna och har vunnit fem Ballon d’Or-priser, vilket är mest för en europeisk spelare. Ronaldo föddes i Santo António, en stadsdel i Funchal på Madeira, och inledde sin karriär som senior i Sporting CP, innan han skrev på för Manchester United 2003. År 2009 flyttade han till Real Madrid för en världsrekord summa på 94 miljoner euro (132 miljoner dollar). År 2016 blev han den första portugisiska spelaren att vinna fyra titlar i UEFA Champions League efter att ha varit en viktig del av Real Madrids lag som besegrade Atlético Madrid i finalen. 

 

Han blev också den första spelaren i historien att göra mål i fyra finaler i Champions League, och med sina två mål mot Juventus i finalen 2017 ökade han sin målskörd i stora klubb- och internationella finaler till 20. Ronaldo har vunnit 25 troféer under sin karriär, inklusive fem ligatitlar, fem UEFA Champions League-titlar, tre FIFA Club World Cups, två Copas del Rey och ett UEFA-EM. 

 

Ronaldo är en produktiv målskytt och innehar rekordet för flest officiella mål gjorda i Europas fem bästa ligor (392), UEFA Champions League (120) och El Clásico (26). Han är också den näst bästa målskytten för Portugal. Bland herrfotbollsspelare är det bara Lionel Messi som har fler mål än Ronaldo. Han gjorde 727 seniora karriärmål för klubb och land.

Zlatan – den stora idolen i de svenska hemmen

I Sverige har vi några av världens bästa fotbollsspelare. Bland dem finns Zlatan Ibrahimovic, som allmänt anses vara en av världens bästa fotbollsspelare. Han har haft en lysande karriär, spelat för några av de största klubbarna i Europa och vunnit många troféer och individuella utmärkelser. Zlatan är en sann ikon inom svensk fotboll och han är älskad av fans över hela världen. På denna sida, zlatan-ibrahimovic.org hittar du mycket om mannen, myten och legenden. 

Messi – nutidens störste spelare?

 

Lionell Messi är en professionell fotbollsspelare från Argentina. Han spelar som anfallare för den spanska klubben Barcelona samt för landslaget i Argentina. När man talar om den bästa spelaren i världen nämns alltud Messi. Många menar att han är en av de bästa genom tiderna. Messi har vunnit fem Ballon d’Or-priser, varav fyra i rad, och fem europeiska guldskor, vilket är rekord. Messi har vunnit Ballon d’Or många gånger och är den främste målskytten i La Liga genom tiderna, med över 600 mål i tävlingssammanhang för Barcelona.

Hans 358 mål i La Liga har gjort honom till tävlingens näst bästa målskytt i tävlingens historia efter Cristiano Ronaldo.Messi har gjort 70 mål på 138 matcher för Argentina, vilket gör honom till Argentinas bästa målskytt genom tiderna. Han har också gjort 57 assist för sitt land, vilket är ett annat argentinskt rekord. Vid 24 års ålder blev Messi den yngsta spelaren att göra 200 mål i La Liga, och vid 28 års ålder blev han ligans bästa målskytt genom tiderna. 

 

Med Barcelona har han vunnit åtta La Liga-titlar och fyra UEFA Champions League-titlar. Messi vann OS-guld med Argentina 2008 och har även tre Copas América-titlar i bagaget. Som enskild spelare har Messi vunnit en mängd utmärkelser, bland annat sex FIFA Ballon d’Or (ett pris som delas ut till världens bästa spelare), fem europeiska guldskor (som delas ut till Europas bästa målskytt) och sex utmärkelser som årets spelare i La Liga. Han har också utsetts till årets FIFA World Player of the Year vid fem tillfällen, vilket är mer än någon annan spelare i historien. Messi har tack vare sina prestationer på planen blivit en av de mest säljbara idrottarna i världen, och han har av Forbes rankats som världens bäst betalda idrottare fyra år i rad. 

 

Utanför planen har Messi startat sin egen välgörenhetsstiftelse som arbetar för att förbättra tillgången till utbildning och sjukvård för behövande barn. Han har också donerat pengar till ett antal andra välgörenhetsorganisationer genom åren. År 2020 utsågs Messi till århundradets spelare i La Liga efter att ha fått 52% av över 1 miljon röster från fansen. 

 

Detta var första gången som han vann just denna utmärkelse. Lionel Messi betraktas allmänt som en av de bästa spelarna genom tiderna, och hans förmåga att förändra matcher med sin individuella briljans har har sett honom vinna otaliga individuella troféer och lagtroféer. Han är en sann ikon för spelet och hans arv kommer att leva vidare i många år framöver. 

Related Posts