VIKTORIA

Viktoria Tolstoy – briljant röst inom svensk jazz

by Max Källström

Sångerskan Viktoria Tolstoy är en av de största förgrundsfigurerna för svensk jazz. Känd i Sverige även utanför jazzens snäva kretsar, och har därtill gjort sig känd internationellt. Första plattan släppte hon som 20-åring och har genom karriären samarbetat med samtliga svenska jazzlegender, som Putte Wickman, Esbjörn Svensson och Nisse Landgren.

Vem?Viktoria Tolstoy är en svensk jazzsångerska.
Släkt?Viktoria Tolstoy delar efternamn med sin världsberömde morfars farfar, den ryske författaren Leo Tolstoy.  
Familj?Viktoria Tolstoy har två barn tillsammans med trummisen Rasmus Kihlberg. De bor i Limhamn utanför Malmö.
Ålder?Viktoria Tolstoy är född 1974.

Viktoria Tolstoy – en naturlig del av svensk jazz sedan 1994

Genom sin karriär har Viktoria Tolstoy gjort sig känd för sin kristallklara röst och sina personliga tolkningar av jazzens standardverk. Hon har även ett stort antal egna kompositioner på repertoaren. Ända sedan debuten 1994 har hon haft en självklar plats på såväl svenska som internationella jazzscener, och 2022 är hon ute on tour med följande uppsättning i sitt band:

 • Krister Jonsson, gitarr
 • Joel Lyssarides, piano
 • Mattias Svensson, bas
 • Rasmus Kihlberg, trummor

Viktoria Tolstoys musikaliska utbildning – obefintlig!

Till skillnad från de flesta av sina kollegor har Viktoria Tolstoy inte någon formell musikutbildning. Många av de sångerskor och musiker som annars är verksamma inom jazzgenren har en bakgrund på folkhögskolor och musikhögskolor. Viktoria Tolstoy har däremot inte tagit mer än en enda sånglektion, från vilken hon ska ha stormat ut ifrån.

Tolstoy beskrivs alltså med rätta som något av ett naturbarn. Född för att stå på scenen och uppvuxen i en mycket aktiv musikerfamilj med jazz som främsta intresse. Hon har däremot påstått i intervjuer att hon själv aldrig skulle sätta på en jazzskiva hemma. Hon har redan sina rötter och sitt hem i jazzen, och vill få sina nya musikaliska impulser utifrån. 

Viktoria Tolstoys älskade sånger och skivor 

Tolv plattor i eget namn har det hittills blivit för jazzsångerskan Viktoria Tolstoy. Debuten kom som sagt redan 1994, då Tolstoy var 20 år. Skivbolaget EMI plockade upp henne i princip med en gång, och det stora genomslaget för svenska folket kom med plattan “White Russian” från 1997. Viktoria Tolstoys karriär har därefter rört sig långt utanför jazzens gränser, bland annat genom medverkan i TV-programmet “Så ska det låta”. 

Viktoria Tolstoys discografi

 • Smile, Love and Spice (1994)
 • För älskad (1996)
 • White Russian (1997)
 • Blame It on My Youth (2001)
 • Shining on You (2004)
 • My Swedish Heart (2005)
 • Pictures of Me (2006)
 • My Russian Soul (2008)
 • Letters to Herbie (2011)
 • A Moment of Now (2013)
 • Meet Me at the Movies (2017)
 • Stations (2020)

Viktoria Tolstoys kanske mest älskade sång är nog “Det finaste som finns” från plattan “För älskad” från 1996. Den framförs ofta på till exempel vigslar och bröllop, säkert tack vare sin vackra text och kärleksbudskap. 

Viktoria Tolstoy privat – från kändisen Per Holknekt till trummisen Rasmus Kihlberg

I sju års tid var Viktoria Tolstoy gift med modedesignern och skateboard-legendaren Per Holknekt. År 2009 genomförde de dock en skilsmässa, som de valt att inte kommentera offentligt. Såväl Tolstoy som Holknekt föredrog att hålla saken privat. 

I dag är relationen med Holknekt med andra ord historia, men för den som endast känner Viktoria Tolstoy som jazzsångerska kan det vara lite kul att känna till historien om hur de båda en gång träffades. Viktoria Tolstoy satt nämligen med i en expertpanel i dokusåpan Big Brother år 2000, samma år som Per Holknekt medverkade som deltagare. Tolstoys uppdrag var att kommentera dokusåpan live. Hon måste ha gillat vad hon såg, för efter programseriens slut gick hon och Per Holknekt på dejt. Resten är, i dubbel bemärkelse, historia. 

I dag lever Viktoria Tolstoy tillsammans med livskamraten Rasmus Kihlberg, som även är trummis i Tolstoys band sedan många år tillbaka. 2008 nåddes svensk press av nyheten att Viktoria Tolstoy var gravid för första gången, och paret har i dag två barn. 

Related Posts