Pedometer

Hur långt är 10 000 steg?

by Max Källström

Du kanske har hört att man bör ha som riktmärke att ta 10 000 steg om dagen. Men hur långt är 10 000 steg? Det är lätt att mäta steg om du har en stegräknare eller en stegräknarapp i din mobil. Men om du inte har det. Hur långt ska du då gå?

Det finns ingen exakt sträcka för detta då det beror på hur lång du är och hur långa steg du tar. Samma person kan också ta olika långa steg beroende på hur bråttom hen har. Tänk dig själv när du flanerar runt i shoppingcentret kontra när du är sen till bussen.

Generellt kan man dock säga att 10 000 steg är ca 8 km vilket tar ungefär 1 timme och 40 minuter att gå. Om man vänder på det och vill veta hur många steg är 1 km så ger enkel matematik att det är ca 1250 steg, medan det behövs 12 500 steg för en mil.

Leder 10 000 steg om dagen till viktnedgång?

Kanske funderar du över detta för att du vill komma i form. Kanske efter en lite för trevlig semester. Då bör du veta att det också är högst individuellt hur många steg man behöver ta per dag för en viktminskning. Är du van att bara ta 2 000 steg om dagen så kommer du säkert gå ner i vikt av att gå 10 000 steg. Speciellt om du också äter hälsosamt.
Vissa personer kan dock gå 10 000 steg dagligen utan att vara särskilt smala. Det säger dock inte att det är onödigt att promenera och att sikta på 10 000 steg. Att röra sig är bra för hälsan generellt och även för hjärnan. Något som kanske bör anses som viktigare än vad vågen visar.

Related Posts