God formuleringskonst, humor och en välvässad penna; båda är kännetecken för skribenten Ingemar Unge. Att kunna skriva roande utan att det blir spekulativt är inte så lätt. Därför är det uppfriskande när man möter texter skrivna med såväl sakkunskap som med driv och humor. Ingemar Unge hör till den äldre generationens journalister och författare, väl värd att läsa.
Ingemar Unges böcker, i urval
Paradiset under Globen | Utgiven 1992 |
---|---|
Skriva kåseri | Utgiven 1999 |
Att trilla av pinn och vara ur led | Språkfunderingar, utgiven 2001 |
Ungefärligen sant | Utgiven 1991 |
Ingemar Unge, familj och bakgrund
Sture Ingemar Unge, född i april 1944, har fått sitt första namn efter sin far, byrådirektören Sture Unge. Familjen Unge bodde under uppväxtåren i Skärmarbrink i Stockholm, ungefär där Globen nu ligger. Ingemar Unge har skildrat sin barndoms hemtrakt i boken “Paradiset under Globen” där han berättar om området och hur det var förr.
Ingemar Unge har fyra barn i tre olika äktenskap.
- 1968-74 var han gift med Anita Bengtsson
- 1976-89 gift med Cecilia Hagen
- 1979 fick paret sonen Jonatan Unge, numera känd komiker.
- 1990 gift med Britta Eliasson.
- 2011 föddes barnbarnet Dalia,
- 2022 föddes barnbarnet Putte; Dalia fick en bror.
Om Ingemar Unge har fler barnbarn är oklart. Han har talat mycket lite om sin familj offentligt då han anser att de har rätt till sina egna privatliv. En sund inställning!
Ingemar Unge, åren vid DN
Efter studentexamen 1964 och studier vid Stockholms Universitet 1966-70 arbetade Ingemar Unge som frilansjournalist fram till 1972. Han hade redan under studietiden arbetat i DN’s vaktmästeri och lämnade ibland in något kåseri till redaktionen.
Bo E Åkermark var då chef för Namn och Nytt och han såg potentialen i den unge skribenten och publicerade Ingemar Unges första kåseri 1968. Ingemar Unge anställdes sedan av Åkermark 1972 vid DN som reporter och kåsör. Så småningom ansvarade Ingemar Unge för avdelningen “Namn och Nytt” i samma tidning, samt för Söndagsbilagan. Han avslutade sin anställning på DN 1984. För att läsa hans reportage samt artiklar relaterade till Ingemar Unge behövs att man är prenumerant på DN. Artiklarna är låsta, vilket är synd då det är roande läsning.
Ingemar Unge på tidningen Vi
Efter 23 år på DN bröt Ingemar Unge upp och började istället skriva för tidningen Vi. Där finns han fortfarande och hans artiklar och betraktelser är ständigt lika uppskattade. De är skrivna med både humor och en kritisk blick på de olika obegripligheter som ibland formar vår verklighet.
Läs exempelvis senaste artikeln “Eländes elände” som hittas på tidningen Vi’s webbsida. Ingemar Unge reflekterar över elkrisen och om det orimliga i att ha elbrist i ett land som producerar el för export till andra länder. På typiskt “Ungeskt” vis jämför han det med det vansinniga i ifall svenska bönder skulle exportera ägg trots att det var matbrist på hemmaplan.
Ingemar Unge har även en uppskattad blogg.
Ingemar Unge, prisad skribent
“Ingemar” verkar vara ett namn kombinerat med framgång och priser. Tänk till exempel på Ingemar Stenmark eller Ingemar Johansson, båda prisade som unga och uppskattade långt efter de avslutat sina respektive karriärer. Även Ingemar Unges arbete har fått flera utmärkelser och priser genom åren.
- Stora Journalistpriset 1992
- Guldpennan 1996
- Jolopriset 2011
Fortfarande ung vid 78 års ålder fortsätter han glädja oss läsare med det som Joloprisets jury så väl uttryckte i sin motivering: “Från Ingemar Unge flödar humor, nyfikenhet och vitterhet i kåserier, språkspalter, recensioner, intervjuer och reportage”.
Ingemar Unges böcker
En lång rad böcker finns att läsa, de flesta finns på biblioteket. Man skulle kunna tro att han är utgiven på Bonniers förlag, men den associationen handlar nog mer om hans tidigare fru, Cecilia Hagen, som hör till klanen Bonnier.
Ingemar Unge hittar man istället t.ex. på Nordstedts (“Våra Högtider” och “Trilla av Pinn”) samt oftare på Ordfront och förlaget Cordia. Boken “Lådbanken” är dock utgiven på Bonnier Carlsen förlag. Ingemar Unges produktion är omfattande men allra stoltast säger han sig vara över publikationerna om “Biffen och Bananen”; den tecknade serien av Rit-Ola som publicerades i veckotidningen Folket i Bild 1936-78. Ingemar Unge såg till att de i DN’s regi utgavs i ny samlad upplaga åren 1989 och 1991 för att de inte skulle falla i glömska!