Din kropp behöver båda dessa sakerna för att funktionera optimalt

by Max Källström

Vad behöver din kropp för att bygga styrka och fylla upp energin? Svaret är en kombination av två saker – nämligen både ansträngning och återhämtning. Utan båda dessa kommer du inte ha full energi och kan inte heller bygga muskler. Låt oss tala om varför kroppen behöver både press och avslappning för att prestera optimalt – och hur du kan göra båda ordentligt.

Missuppfattningen om stress

Stress uppfattas nästan alltid som negativt. Någonting man alltid bör undvika. Men det stämmer inte alls – det som är dåligt för kroppen är konstant stress. För att fungera optimalt behöver man faktiskt en blandning av både ansträngning och återhämtning. Stunder av stress, stunder av avslappning.

Varför är exempelvis motion bra för dig? Det handlar om att anstränga din kropp, vilket gör den starkare och ger dig mer energi om du kombinerar det med ordentlig vila. Någon som ger dig konstant press är dock inte bra – tänk problemen som övervikt leder till på grund av att kroppen är under så mycket stress hela tiden utan en chans att återhämta sig.

Men detta gäller inte bara motion eller fysisk ansträngning heller. Samma sak gäller faktiskt mentala saker. Att mentalt sträcka sig utanför det man är bekväm med, att introducera spänning i livet och att möta utmaningar är något som är nödvändigt för människor.

De flesta vet hur man tränar fysiskt. Man behöver göra det som känns svårt – det som känns för svårt – för att faktiskt bli starkare. Allt från att spela schack mot en kompis till en runda Blackjack på svenskt casino online kan introducera lite tävlingsinriktad spänning. Spänning kan även vara mentalt. 

Vila och återhämtning

Att anstränga kroppen är bara bra om du också har tid att ordentligt vila och återhämta dig. När det gäller att bygga styrka är detta lika viktigt som träningen. När du vilar ska du inte sätta någon press på din kropp, utan ge kroppen så många möjligheter som möjligt att vila genom att få ordentligt med sömn, bra med näring och även mental vila.

Hur kan jag vila ordentligt?

Tänk bara på att du ska separera detta från när du vilar djupt – att spela en runda på en ny slot för att slappna av kanske kan kännas frestande, men kommer inte ge dig den djupa vilan du kan få av att t.ex. sätta dig ned och läsa en fysisk bok.

Vila fungerar bäst om du vilar helt och hållet, utan någon stress och press, under en begränsad tidsperiod. Självklart behöver du inte sitta stilla hela tiden – promenader är utmärkta för återhämtning och att stilla tankarna – men försök inte halvt jobba eller träna när du ska vila. Tänk på följande:

  • Koppla bort dig från arbetet. Stäng av din telefon, bestäm att du för en viss tidsperiod inte ska tänka på ditt arbete eller andra uppgifter du måste göra. 
  • Sakta ned. Många sätt man vilar är högt stimulerande, men detta hjälper inte kroppen att slappna av. Tänk till exempel videospel som kräver att du är responsiv eller actionfilmer med fartfyllda händelser och ofta våld. Att läsa en bok, se på en dramafilm med ett långsamt tempo eller göra sudoku är ett bra sätt att låta din hjärna sakta ned.
  • Ät nyttiga måltider. Att äta nyttigt är mycket viktigt för att du ska kunna återhämta dig. Se till att du får tillräckligt med protein och vitaminer och mineraler för att du ska kunna återställa kroppen, sinnet och energin på kortaste möjliga tid.
  • Sov ordentligt. Sömn är ett av de viktigaste elementen för återhämtning. Låt dig själv sova ut, och ta bort störningar som ljus och ljud som kan hindra dig från att sova djupt.

Related Posts