Vad är skillnaden mellan en meteor och en meteorit

by Mia Sundfeldt

Vad är skillnaden mellan en meteor och en meteorit?

Det är inte ovanligt att folk förväxlar begreppen meteor och meteorit. Jag skojar inte, de två kan till och med vara lika förbryllande som hur man skiljer mellan fotboll och amerikansk fotboll! Men mestadels påminner de oss om att universum är enormt och okänt, är du inte överens?

En meteor är ett himlakropp som brinner och lyser upp när den rör sig genom jordens atmosfär. Det är därför du ibland kan se dem glida över himlen på kvällen – de är lite som stjärnskott, men mycket mer spännande! Å andra sidan, när delar av meteoren lyckas överleva resan genom atmosfären och landar på jordens yta, då blir det en meteorit. Visst låter det häftigt? Bara tänk på hur mycket en sådan liten sten har måst gå igenom för att nå oss!

Meteor Meteorit Unikt med objektet
Brinner upp i jordens atmosfär Träffar jordens yta Ger oss stjärnskott
I rörelse genom universum Resterna från en meteor Kan ge värdefull information om vårt solsystem

Så nästa gång du ser ett stjärnskott kan du imponera på dine vänner genom att slipa ditt svar till om det var en meteor eller en meteorit. Och vem vet, kanske du till och med hittar en meteorit nästa gång du är ute och promenerar!

Jag hoppas att du nu förstår vad som är vad när det kommer till meteorer och meteoriter. Men kom ihåg, universum är fortfarande fylld med obesvarade frågor och vem vet vilka spännande upptäckter som väntar oss där ute?

Related Posts