Våffeldagen – en religiös helg?

Våffeldagen – en religiös helg?

by Max Källström

Att vi firar våffeldagen den 25 mars varje år är ett bevis på att Sverige blivit ett sekulärt och avkristnat samhälle. Från att ha varit en religiös helgdag har 25 mars blivit en dag då vi firar ett bakverk. Men hur har detta gått till, och varför firar vi våffeldagen?

Snabbfakta om våffeldagen

Datum25 mars varje år
UrsprungKristen helg från 600-talet
Helgdag i SverigeFram till 1953
SpråkligtOmbildning från vårfrudag till våffeldag
VårfrudagInledning av vårbruket i bondesamhället
VåffelreceptIngredienser: vitt mjöl, ägg, smör och sylt

Våffeldagen och dess historia

Våffeldagen är en besynnerlig språklig ombildning. Marie bebådelsedag blev vårfrudag, som därefter blev våffeldag. I den kristna tron firades dagen till åminnelse av ett av världshistoriens största under, nämligen den obefläckade avelsen. Den 25 mars berättade ärkeängeln Gabriel för jungfru Maria att hon skulle nedkomma med en son vid namn Jesus. Hon var förvisso trolovad med timmermannen Josef, men han skulle inte bli far till sonen. Konceptionen hade skett tack vare den helige Ande eller Gud. 

Utan att hänge sig åt blasfemi kan man undra hur Josef tänkte. Berättade jungfru Maria för honom vad som skulle ske? Och på vilket sätt framförde ärkeängeln sitt budskap till Maria? Tog han henne åt sidan och viskade i örat? Fick hon tips om hur hon skulle berätta om undret för sina närmaste så att hon skulle bli trovärdig och inte bli smädad? 

Hur skulle en ärkeängel framföra sitt budskap på våffeldagen 2022? Kanske hade det skett via e-post, som ett budskap från molnet eller cyberrymden. Men hur skulle en trolovad som Josef ha reagerat? Sannolikt skulle han efter barnets födelse begära ett DNA-test. Andra skulle hävda att detta var en skröna eller ”fake news”. Vi får nöja oss med att konstatera att det mirakel och mysterium som inträffade för mer än 2 000 år sedan aldrig kommer inträffa igen. 

När är det våffeldagen?

Så, när är våffeldagen? Våffeldagen inträffar alltid den 25 mars, det vill säga exakt nio månader före julafton. Svaret på frågorna ”När är våffeldagen 2022?” och ”När är våffeldagen 2021?” är alltså samma: 25 mars. Fram till år 1953 var detta datum en röd dag i almanackan. Dagen benämndes också Marie bebådelsedag och var därmed en kyrklig helgdag. Numera firar den kristna kyrkan jungfru Marie bebådelsedag den söndag som infaller mellan den 22 och 28 maj.

Vi konstaterar att kyrkan har fått ge vika för leverantörer av färdigtillverkad våffelsmet. Att högtidlighålla bakverk som våfflor och kanelbullar är uppenbarligen viktigare än religiösa under. Men varför firar vi då alltid julafton den 24 december? Rent logiskt borde dagen för Jesu födelse kopplas till bebådelsedagen och skulle därmed ha inträffat vid olika datum i Sverige år 2021 och 2022. Med all respekt för bageriindustrin har julafton inget med våfflor att göra. 

Firas våffeldagen utomlands? 

På senare tid har våffeldagen även börjat firas i andra delar av världen. Men firandet har knappast någon religiös koppling, utan snarare en kommersiell.

I Indien har The Belgian Waffle Co infört en nationell våffeldag som firas i juli. I USA firas ”National Waffle Day” i augusti varje år. Detta till åminnelse av ett patent på våffeljärn, som beviljats. Några kritiker betecknar högtiden som något bisarr, vilket man kanske kan hålla med om. 

När får våfflor ätas?

Vissa maträtter har stark koppling till olika datum. Tekniker för konservering och infrysning har dock medfört att reglerna luckrats upp, men några maträtter kopplas till tidpunkter:

  • Sill och nypotatis är ett måste på midsommarafton.
  • Kräftpremiären har tidigare bestämts till början av augusti (den 7 augusti 2022).
  • Varning för surströmming och dess lukt utfärdades den 22 augusti 2022.
  • Hummerpremiären är en höjdpunkt för västkustens fiskare och infaller den första måndagen efter den 20 september varje år.
  • Lutfisk anses vara en maträtt som hör jul och nyår till.

Vad gäller då för våfflor? Den gastronomiska vetenskapen ger inga bestämda besked eller begränsningar. 

Trots att det finns en våffeldag kan detta goda och spröda bakverk ätas vilken dag som helst på året. Flera kaféer har våfflor som specialitet. Vid festivaler och gatufester kan stånd med våffelbakning dugga tätt. Och givetvis ska ett välutrustat hem äga ett våffeljärn. Det behövs inte ens ett recept för tillagning. Färdigtillverkad våffelmix säljs i varenda livsmedelsbutik. 

Vi kan alltså konstatera att våffeldagen inte har någon religiös innebörd. Dagen är heller ingen kvarleva från bondesamhället där vårfrudagen förknippades med början på vårbruket. Istället påminns vi en gång om året om existensen av ett gott bakverk, där blotta tanken på en våffla ger salivutsöndring. 

Related Posts