OBAMA1

Usama bin Ladin – världens mest eftersökta terrorist 

by Max Källström

I den här artikeln får du veta mer om hjärnan bakom en av historiens värsta terrorattacker. Den 11 september 2001 flögs kapade flygplan in i World Trade Center och Pentagon i USA. 2996 människor dog och över 6000 skadades i attackerna som beordrades av Usama bin Ladin och utfördes av hans terrororganisation al-Qaeda. 

Usama bin Ladin kom från en familj med stora rikedomar och som brukade semestra utomlands, bland annat i Sverige. Varför valde en sådan person att bli terrorist?

Usama bin Ladins uppväxt 

Usama bin Ladin eller Usama bin Mohammad bin Awad bin Ladin som han egentligen hette föddes den 10 mars 1957 i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Han tillhörde den inflytelserika finansfamiljen bin Ladin som har nära band till det saudiska kungahuset.

Usama bin Ladins far skapade själv sin enorma förmögenhet som byggnadsingenjör och byggherre i Saudiarabien dit han emigrerat i början av 1900-talet från Jemen. Familjen bin Ladin levde enligt den sunnimuslimska läran och Usama bin Ladins far hade flera hustrur, vilket resulterade i 54 barn. 

Usama bin Ladin var den ende sonen till faderns tionde fru. När han var fyra år skildes föräldrarna och modern gifte sig i stället med en av cheferna på faderns byggföretag. Med denne man fick hon fyra barn, vilka Usama bin Ladin växte upp tillsammans med. 

Usama bin Ladin i Sverige med familjen

Under sjuttiotalet när Usama bin Ladin var tonåring semestrade han flera gånger i Sverige tillsammans med sin familj. De tycks ha haft en förkärlek till Dalarna dit de återvände flera gånger. Det finns ett berömt fotografi från denna tid där 22 av familjen bin Ladins medlemmar står samlade framför en klädbutik Falun, lutade mot sin bil.

På universitet väcktes Usama bin Ladins intresse för islam

Sin utbildning fick Usama bin Ladin på en elitskola i Jidda. Senare valde han att precis som sin far läsa till ingenjör och även ta en examen i förvaltningsekonomi. Det var under studieåren som hans religiösa intresse väcktes. Detta efter att ha gått på föreläsningar av Muslimska Brödraskapet vilka fick honom att började studera och tolka koranen och jihad mer ingående.

USA försåg Usama bin Ladin med vapen

I slutet av sjuttiotalet dyker Usama bin Ladin upp i Afghanistan för första gången. Han är med i motståndsrörelsen och slåss mot Sovjet som invaderat landet. Ironiskt nog är det USA som förser dem med de vapen som de ska besegra ryssarna med. Det är under denna tid som han träffar flera av de andra personer som ska komma att ingå i hans terrornätverk al-Qaeda.

Usama bin Ladin –  barn

Usama bin Ladin ska ha varit gift fem gånger men aldrig haft mer än fyra hustrur åt gången, såsom den sunnimuslimska läran tillåter. Tillsammans med sina hustrur fick han sammanlagt 24 barn, varav Hamza bin Ladin var äldst och tilltänkt att ta över efter sin far som terrornätverket al-Qaedas ledare. Hamza bin Laden dödades 2019 i en antiterroristaktion.

Usama bin Ladin –  död

Usama bin Ladin stod högst upp på FBI:s “most wanted” lista ända fram till sin död den 2 maj 2011. Under många år höll han sig gömd i ett hus som omgavs av höga murar i staden Abbottabad i Pakistan. Det var också där som han sköts till döds när amerikanska militären stormade huset i en specialoperation.

USA:s dåvarande president Barack Obama och hans närmaste medarbetare följde operationen via direktlänk från försvarshögkvarteret Pentagon. Först när operationen var avslutad och Usama bin Ladins kropp begravts på hemlig plats i Arabiska havet fick övriga världen reda på att världens mest kända terrorist var död.

Hur utfördes terrorattacken?

Den 11 september 2001 kapade al-Qaeda fyra passagerarflygplan i USA och flög två av dem in i World Trade Center som störtade samman. Ett tredje plan träffade Pentagon medan ett fjärde störtade på en åker efter att passagerare hade övermannat kaparna. Totalt dog 2996 människor i attackerna och över 6000 skadades. Det var Usama bin Ladin som beordrade hela attacken, vilken utfördes av nitton terrorister. 

September 11, 2001:

7:59 lyfter American Airlines Flight 11 från Bostons flygplats mot Los Angeles. Det är en en Boeing med 92 personer ombord. 

8:14 lyfter United Airlines Flight 175 från Boston mot Los Angeles. Det är en Boeing 767 med 65 personer. 

8:20 lyfter American Airlines Flight 77 från flygplatsen i Washington DC. Det är en Boeing 757 med destination Los Angeles och som har 64 personer ombord.

8:41 lyfter United Airlines Flight 93 från flygplatsen i Newark. Det är en Boeing 757 med destination San Francisco och man har 44 personer ombord. 

8:46 krashar kaparna American Airlines Flight 11 rakt in i World Trade Centers norra torn.

9:03 krashar kaparna United Airlines Flight 175 in i World Trade centers södra torn.

9:37 kraschar kaparna Flight 77 in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

9:42 alla plan förbjuds att lyfta i hela landet.

9:59 kollapsar World Trade Centers södra torn

10:07 efter att passagerare och besättning ombord på Flight 93 lyckats meddela att de är kapade och försökt övermanna kaparna svarar terroristerna ombord med att krascha planet i en åker.

10:28 World Trade Centers norra torn rasar samman.

11:00 beslutar New Yorks borgmästare att hela nedre Manhattan ska evakueras och över en miljon människor lämnar området till fots.

September 12, 2001:

5:20 kollapsar den sista delen av World Trade Center efter att ha brunnit i flera timmar.

8:30 håller president George W. Bush sitt numera berömda tal till nationen där han säger att Amerika och dess allierade står enade för att vinna kriget mot terroristerna.

Related Posts