TRUCK1

Svenska Truckers – populär serie om livet som lastbilschaufför

by Max Källström

Serien Svenska Truckers har varit en en TV-succé ända sedan den startade 2020 på TV3. För tillfället spelas säsong 7 in och kommer att sändas under 2023. Vad är det då som lockar med att följa svenska lastbilschaufförer ute på vägarna? Svaret på den frågan kommer kanske här.

Snabbfakta om Svenska Truckers 

Första avsnittetSändes 3 februari 2022
Antal säsongerSex säsonger och en sjunde på väg
Sänds påTV3
Streamas påViaplay och Pluto TV
NomineringarKristallen 2020, 2021, 2022. Nominerat till Årets Realityprogram. 
UtmärkelserVinnare av Kristallen för Årets Realityprogram 2020

Vad är Svenska Truckers? 

Svenska Truckers är en svensk realityserie som snabbt seglade upp som ett omåttligt populärt program för tittare i olika åldrar. Barn som drömde om att köra lastbil samsades med vuxna fantaster och äldre före detta åkare och timmerkörare. I serien får vi följa några olika lastbilschaufförer i TV och ta del av livet på vägarna. Programmet lyfter fram både skillnader och likheter mellan olika typer av lastbilsjobb och ger en intressant bild av Sveriges avlånga land sett från förarhytten.

Medverkande i Svenska Truckers

Här följer en förteckning över ett urval av alla som deltagit i serien Svenska Truckers genom åren. De har olika arbetsuppgifter och är verksamma i olika delar av landet. Några av dem är egenföretagare medan andra är anställda chaufförer. Häng med och lär känna dem lite bättre. 

Deltagare i Svenska Truckers

 • Amanda Kryeziu Westi – Amanda är 24 år gammal och bor i Vimmerby i Småland. Hon jobbar på Sven Jinert AB och kör kranbil.
 • Zain Alkadhimi – Zain jobbar med att köra livsmedelstransporter åt Kjell Grenholm Åkeri. Han är 26 år gammal och på fritiden ägnar han sig åt sin familj.
 • Magnus “Borsten” Sunnefors – Magnus, eller “Borsten” som han också kallas, arbetar med sug- och spolarbeten. Han är verksam i Stockholm och är anställd av Foria. Magnus är 41 år gammal.
 • Fabian Lee – Han kallas för Asfaltspiraten men kör både asfalt och salt. Fabian är 35 år, bor i Haninge och arbetar för Fks Transport AB.
 • Mattias Helen – Denna unga man på 21 år har även varit med i både Paradise Hotel och Hemliga Beundrare innan han blev en av Svenska Truckers deltagare. Mattias jobbar i sina föräldrars företag, Roine Helens Åkeri AB och kör djurtransporter över hela Sverige. I säsong 5 kan man se både Mattias och pappa Roine.
 • Jörgen Frykholm – Jörgen är 50 år och bosatt i Höganäs. Han kör specialtransporter på Jinerts och jobbar med stort, knasigt, långt och otympligt gods som många andra inte gärna skulle vilja frakta. I Svenska Truckers säsong 3 har han exempelvis en hel bro i lasten. 
 • Tove Helgeson – hon är timmerbilsföraren som älskar att arbeta i skogen. Hon är anställd av Götessons Åkeri AB och har varit med och representerat Svenska Truckers på Kristallengalan 2020. 
 • Simon Lundmark – Pitebo och välkänd karaktär i serien. Han utmärkte sig genom sin höga energinivå samt diverse svordomar och en hård men hjärtlig jargong med bland andra pappa Erik. Simon Lundmark kör för det egna företaget Lundmarks Djurtransporter.
 • Elin Klar – Elin kör åt företaget Wiréns Åkeri AB och transporterar allt möjligt styckegods. Hon bor i Karlstad och är 24 år gammal.

Svenska Truckers – alltid spännande avsnitt

Om man vill få en bild av vad Svenska Truckers är för sorts program kan man alltid titta på en trailer. Som en kort beskrivning kan vi även kika närmare på avsnitt 5 säsong 6 här.

Detta händer i avsnitt 5 av Svenska Truckers

 • Sopbilsföraren Max har problem med lås och dörrar. 
 • Tove ska hämta timmer i skogen men hindras av mjuka vägkanter. 
 • Micke flyttar ett gammalt hus.
 • Oliver kör stenkross till en fastighet i Göteborgs skärgård. 
 • Natalie levererar schaktmassor och grus till byggen i Stockholm tillsammans med sin hund Bailey.

Related Posts