SAN PELLIGRINO1

San Pellegrino – en guide genom populära smaker

by Max Källström

San Pellegrino är ett italienskt företag som tillverkar mineralvatten, smaksatt mineralvatten och fruktsoda på naturliga ingredienser. Den huvudsakliga produktionen sker i provinsen San Pellegrino Terme som ligger i Lombardiet, Italien. I San Pellegrino Terme äger företaget också ett mineral-spa, casinon och hotell. San Pellegrino exporterar mineralvatten och fruktsoda till 120 länder över alla världens kontinenter. År 2017 sålde San Pellegrino över en miljard flaskor världen över.

Snabbfakta om San Pellegrino

FöretagsnamnSanpellegrino S.p.A
GrundatÅr 1899 
ÄgareNestlé äger företaget sedan år 1997
LandItalien
Antal anställda1 850 anställda inom företaget 
ProduktSanpellegrino S.p.A tillverkar mineralvatten och fruktsoda

Prezzo Acqua – mineralvatten på äkta italienskt vis

San Pellegrinos mineralvatten, eller Prezzo Acqua på italienska, är framställt ur San Pellegrino Termes källor och finns att köpa upptappat på många olika sorters flaskor – allt från eleganta stora, mellanstora och små glasflaskor eller PET-flaskor, till aluminiumburkar.

Hitta San Pellegrinos smaksatta bubbelvatten på ICA eller Coop

San Pellegrino har även mycket populära smaksatta mineralvatten. De finns ofta tillgängliga hos din lokala mataffär, även de med ett snävare utbud.

Det smaksatta mineralvattnet kallas Essenza Flavored Mineral Water och finns i följande smaker, inspirerade av medelhavet:

 • Lemon
 • Blood Orange & Black Raspberry
 • Dark Morello Cherry & Pomegranate
 • Tangerine & Wild Strawberry
 • Peach & Orange Melon
 • Pink Grapefruit & Citrus
 • Tangerine

Fördelen med dessa, framför fruktsodan, är att de inte innehåller något tillsatt socker eller sötningsmedel. Du behöver alltså inte ha dåligt samvete om du dricker en Essenza Flavored Mineral Water till måltiden varje dag! 

Limonata och Aranciata Rossa – de populäraste smakerna på fruktsodan

San Pellegrino tillverkar inte bara mineralvatten och smaksatt mineralvatten, utan också läsk. Kanske är fruktsoda en bättre benämning än läsk, eftersom drycken bara innehåller naturliga ingredienser och riktig fruktjuice istället för kemiskt framställda smaker. Denna dryck ska serveras kyld, antingen för sig själv eller till måltid eller snacks.

I de olika smakerna av San Pellegrinos fruktsoda återkommer Medelhavet som tema. Några av de populära smakerna innehåller till exempel blodapelsin, citron, mynta, apelsin, grapefrukt och mandarin.

Här är hela sortimentet av San Pellegrinos fruktsoda:

 • Aranciata
 • Aranciata Rossa
 • Arancia & Fico d’India
 • Chinotto
 • Clementina
 • Limonata
 • Limone & Menta
 • Melograno & Arancia
 • Pompelmo

Två av de bäst säljande i Sverige är Limonata och Aranciata Rossa. Dessa går ofta att beställa på restauranger eller hitta i mindre butiker.

San Pellegrino Limonata – direkt från Sicilien

San Pellegrino Limonata är en kolsyrad lemonad med naturliga smaksättningar som påminner om siciliansk sommar både till färg och smak. Citronerna som lemonaden består av kommer nämligen från det soliga Sicilien, och färgen är mjukt gul med en liten hint av fräsch grön färg. Om du vill kan du med fördel servera lemonaden med ett myntablad.

San Pellegrino Aranciata Rossa – en italiensk solnedgång på flaska

San Pellegrino Aranciata Rossa är en fruktsoda som innehåller solmogna apelsiner och blodapelsiner från Italien. Den är till färgen härligt röd – den ser nästan ut som en italiensk solnedgång! Smaken är fräsch men intensiv och söt, och kan göras ännu mer intressant med en liten rosmarinkvist som garnering.

San Pellegrino Chinotto och Pompelmo är de goda doldisarna

Det finns smaker som inte är lika kända i Sverige och som säljs endast i mer välsorterade mataffärer. Här kommer tips på två smaker som är italienarnas egna favoriter men som man som svensk måste leta lite efter. Den första är Pompelmo. Det är en fruktsoda som innehåller en hög andel grapefrukt och är varmt gul till färgen. 

Italienarnas kultdryck numero uno

Den andra doldisen är Chinotto. I Italien är denna bruna fruktsoda klassad som en ”kultdryck”. Den har en speciell smak av solmogna chinotto-apelsiner med en något bitter eftersmak – mycket typiskt för Medelhavet. Den är bara lätt kolsyrad och vissa påstår att man kan ana kanel i smakens eftertoner. Denna dryck passar att serveras extra kall.

Related Posts