Hur många vårdas på iva

Hur många vårdas på iva?

by Max Källström

Innan år 2020 var det väldigt få människor som ställde sig frågan “hur många vårdas på iva?”. Sedan dess har det blivit en återkommande diskussion, både i fikarum och i politiska sammanhang. I takt med att restriktionerna i Sverige försvann minskade också googlingen “hur många vårdas på iva idag?”. En logisk minskning helt klart, men frågan är fortfarande viktig och aktuell. Inte minst i valtider. 

Men hur får man då reda på hur många som vårdas på iva? Det är lättare än du tror! Det finns statistik som uppdateras dagligen, tillgänglig på internet. Var noga med källkritiken bara och använd betrodda och seriösa källor. Exempel på seriösa källor är Folkhälsomyndigheten och SVT, men det finns även andra. 

Att tolka statistik

I början på september år 2022 är antalet människor som vårdas på iva med Covid-19 nio stycken, i hela landet. Två personer i Stockholm och en person i Dalarna, Blekinge, Skåne, Sörmland, Uppsala, Västra Götaland och Västerbotten. En person per län alltså, det är inte samma stackare som vårdas i sju olika län. 

Under 2019, alltså innan Corona höll Sverige i ett järngrepp, vårdades totalt 45 500 personer på intensivvårdsavdelning. Men för att kunna förstå statistik gällande hur många patienter som vårdas på iva under ett år behöver man även förstå sammanhang. Under 2020 var det faktiskt några färre personer som vårdades på iva än året innan, trots pandemin. Man måste ta i beaktande att operationer ställdes in på grund av pandemin, vilket minskade antalet patienter. De patienter som vårdades för Covid låg även kvar längre på iva än andra patienter, i snitt.

Related Posts