Elvira Öberg – underbarnet från Norrbotten

Elvira Öberg – underbarnet från Norrbotten

by Max Källström

Skidskytten Elvira Öberg kom som skjuten ur en kanon upp i världseliten. Hon gick från att tävla i JVM 2018 till en andraplats i totala världscupen på ett par säsonger, en utveckling som sticker ut från mängden. Med stor sannolikhet har du redan hört om alla framgångar denna 23-åring har haft. Men kanske är du ännu inte påläst om underbarnet Elvira Öberg, och då kommer här den perfekta guiden.

Snabbfakta om Elvira Öberg

Ålder:Föddes 26 februari 1999
Familj:Mamma Victoria, pappa Tomas och systern Hanna Öberg, också hon känd skidskytt
Medaljer:4 JVM-medaljer och 3 OS-medaljer
Längd, vikt:176 cm, 68 kg

Skidskytte blev en familjeaktivitet för Elvira Öberg

När Elvira Öberg började bli ett känt namn i skidskyttevärlden blev hon inte bara uppmärksammad för sin stora talang. Mycket av snacket handlade också om hennes familj, eftersom hennes äldre syster, Hanna Öberg, redan var etablerad i världseliten inom samma sport.

Att Hanna och Elvira båda har blivit så bra är såklart ingen slump. De växte nämligen upp i en familj där skidor och skidskytte var en självklarhet. Med två föräldrar med en bakgrund i skidskytte blev det så att systrarna åkte längd tidigt, och sedan har utvecklingen bara fortsatt uppåt. Dessutom hade de Piteå skidskytteklubb i närheten av sin födelseort en bit utanför Piteå, en klubb som idag har många framgångsrika skidskyttar.

Att Elvira blev så duktig på skidskytte var alltså inte helt oväntat när den äldre systern också hade en kometkarriär. Däremot var det många delade meningar om vilken av systrarna som skulle lyckas bäst. Nu har de visserligen långt kvar på karriärerna båda två, men än så länge verkar det som att lillasyster Elvira gör som småsyskon ofta gör – överglänser sin äldre syster.

Elvira Öberg gjorde stor succé i Vinter-OS 2022

Från att Elvira kom med i skidskyttelandslaget inför säsongen 2018/2019, efter stor succé i JVM 2018, gick det snabbt uppåt. Hon deltog i sin första världscuptävling 1 december 2019, då blev hon 12:a. Ungefär ett år senare tog hon sin första pallplacering i världscupen då hon blev trea i en sprint. Därefter har hon på två säsonger tagit 21 världscuppallplatser, varav 7 segrar på totalt 88 starter. Säsongen 2021/2022 slutade hon dessutom på en andraplats i totala världscupen.

Framgångarna gjorde att Elvira hade en självklar startplats när det var dags för vinter-OS 2022. Mästerskapet kom att bli en besvikelse för Sverige på flera håll, och för många av de svenska skidskyttarna gick det inte så bra som man hade förväntat sig. Till dessa hörde dock inte Elvira Öberg.

Elvira inledde OS 2022 med att ta en silvermedalj i sprinten, något hon sedan följde upp med silver även i jaktstarten. Masstarten och distanstävlingen gick visserligen inte fullt lika bra, men när det sedan var dags för damernas stafett, där Elvira körde sista sträckan, var det dags för pallplats igen. Tillsammans med Linn Persson, Mona Brorson och systern Hanna Öberg fick Elvira nu ställa sig överst på pallen och trä på sig guldmedaljen.

En översikt över Elvira Öbergs karriär – medaljer och vinster

Det kan kännas svårt att hänga med i alla Elviras framgångar, så här kommer en enkel sammanfattning av de allra viktigaste:

  • 3 guld i JVM 2018, ett brons i JVM 2017
  • Första pallplatsen i världscupen 3 december 2020
  • 21 pallplatser i världscupen, varav 7 vinster (inför säsongen 2022/2023)
  • 2 OS-silver och 1 guld, alla från OS 2022
  • Andraplats i totala världscupen säsongen 2021/2022

Elvira Öberg på instagram

Elvira Öberg har precis som de flesta idrottsstjärnor idag ett instagramkonto där man kan följa hennes vardag. Där lägger hon upp bilder från träningsläger, tävlingar och liknande. Kontot följs av ungefär 46 000 personer (oktober 2022). Något hon däremot inte publicerat ännu är bilder på eller information om den pojkvän hon nämnde i en intervju sommaren 2022, en pojkvän hon alltså fortfarande håller privat.

Related Posts